Sporten bij hitte, verstandig?

Gepubliceerd op 15 augustus 2024 om 13:05

“Putteke zomer”

De laatste dagen werden we (yey!) getrakteerd op mooi weer, warm weer. Héél warm weer zelfs. Leuk toch? Ook dan kan je beginnen sakkeren dat het “te” is, maar we verwensen de regen en koude zo vaak in de maanden daarvoor dus: Welkom zon! Hallo vitamine D en gelukshormoon!

 

Doen of laten?

Is het onverstandig om te sporten op een hete dag?
Niet per sé, enkel indien je het zelf onverstandig aanpakt! Minder hard, minder gek en minder veel is wel de boodschap. En zolang je voldoende eet, drinkt én weet wat je doet, niks aan de hand.

Eten en drinken, daar komen we zo op terug. Eerst: weten wat je doet!

Tips:

  • Smeren! En niet enkel op deze hete dagen maar sowieso indien je wat tijd gaat doorbrengen in de zon. De voorjaars- en najaarszonnestralen kunnen je huid ook beschadigen. En je hebt maar 1 velleke dus, smeren!
  • Heb je een ganse dag tijd en plan je een fietstocht van enkele uren of een looptraining? Start vroeg op de ochtend of ga in de latere avonduren. Niets zo fijn! Laat de ‘blakke’ middagzon voor wat ze is en spendeer tijd in de schaduw en/of in het water.
  • Heb je een mobiele fietstrainer? Goed! Wil je niet in een donkere ruimte je training afwerken met een ventilator of airco? Rol die trainer naar een schaduwrijke plek buiten en voorzie een natte handdoek die je nek knuffelt.

 

Zie, verstandig aanpakken!

“Mijn hartslag is een aantal slagen hoger in warme omstandigheden, help,!”

Wel, er gaat extra bloed naar je huid om je lichaam te doen afkoelen. Daardoor komt er minder bloed in de spieren en zal je hartslag 10 tot 15 slagen hoger liggen dan normaal. Je lichaam moet effectief meer moeite doen. Beetje op die rem staan, dus!

 

Eten, drinken, eten, drinken, …

Uiteraard belangrijk, bij vriesweer, matige temperaturen of hittegolf. Wat doe je nou best indien je er toch op uit trekt met je fiets?

  • ALTIJD minstens 2 grote bidons in je fiets, mét isotone sportdrank. Waarom isotoon en geen water? Water is hypotoon en zorgt voor de verdunning van je bloed. Om energievoorraad, zouten en mineralen op peil te houden, is isotoon the way!
  • Neem een (oude) bidon met koud water mee op je rug en giet af en toe wat over je hoofd en/of hals. Bidon leeg? Vuilbak onderweg (niet in de berm aub) en basta!
  • Drink voldoende water of ORS voor en na je inspanning. Een goede waardemeter is de kleur van je urine. Die is best zo doorzichtig mogelijk.
  • Alcohol droogt enorm uit en is bijgevolg zeer sterk af te raden tijdens, voor, na, … Ga na een rit van 3u geen pinten pakken op een terrasje want dan had je beter je stalen ros op stal gelaten.
  • Koolhydraatrijk eten tijdens de inspanning in de vorm van repen, gelletjes, banaan, …

 

Conclusie

Tromgeroffel!

Het kan! Je gaat op fietsvakantie en het is een week lang 35 graden maar het kan! Wel verstandig zijn en bovenvermelde tips ter harte nemen. Vroeg sporten, laat sporten, minder hard en minder ver. Koppeke gebruiken. Zwembad en schaduw zijn je beste vrienden op het heetst van de dag.

Geniet ervan!

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.