Rode bietensap, beter presteren?

Gepubliceerd op 19 februari 2024 om 07:01

De gedachte bij het drinken van dit donkerrode goedje doet je misschien wel huiveren vanwege de smaak. Toegegeven, bijster lekker is het niet. En toch zou je er als atleet best wel eens wat voordeel uit kunnen halen. Benieuwd wat deze nitraatrijke knol voor jouw prestaties kan betekenen? Dat lees je hieronder!

 

Wat is nitraat?

Nitraat zorgt voor een toename van stikstofmonoxide. Dat is een gasvormige stof die reeds in 1992 (jawel, de vorige eeuw) werd uitgeroepen tot molecuul van het jaar vanwege zijn talloze gunstige effecten op het lichaam. Belangrijk voor sportievelingen zijn hierbij met name de positieve effecten die stikstofmonoxide heeft op spieren en bloedvaten. Rode bietensap bevat ongeveer 200 mg nitraat per liter.

 

Bevordert nitraat onze sportprestaties?

Zweedse onderzoekers kwamen er in 2007 achter dat nitraat door kan werken in sportprestaties. Goedgetrainde proefpersonen mochten drie dagen voor een inspanningstest op de fiets extra nitraat opnemen. Wat bleek? De proefpersonen moesten een vast vermogen trappen en verbruikten hierbij tot 5% minder zuurstof. Dit kan betekenen dat nitraat zorgt voor een efficiënter energieverbruik in de spieren.

Ondertussen zijn we anderhalf decennia verder en staat de teller van soortgelijke onderzoeken, in verband met bietensap als natuurlijke doping, op een paar honderd. Die rapporteren over het algemeen een positief effect van bietensap op uithoudingsvermogen, sprintcapaciteit en spierkracht.

 

Interessant voor topatleten én recreanten

Lange tijd werd gedacht dat enkele recreatieve sporters baat zouden hebben bij inname van extra stikstofmonoxide. De beschikbaarheid stikstofmonoxide zou bij topatleten al optimaal zijn en niet verder opgekrikt kunnen worden door de inname van extra nitraat. Meer recente onderzoeken suggereren nu echter dat dit wel mogelijk zou zijn dankzij meer én langere toediening.

 

Hoeveelheid rode bietensap

Aanvankelijk gold de aanbeveling dat je drie dagen voorafgaand aan je sportprestatie 300 tot 600 milligram rode bietensap diende in te nemen, met als laatste inname 2 tot 3 uur voor de start. Voor bepaalde atleten zou dit wel eens onvoldoende kunnen zijn om een duidelijk effect teweeg te brengen op hun prestaties.

 

Addertje onder het gras?

Langetermijneffecten van het innemen van een hoge dosis nitraat op de gezondheid zijn tot op heden nog onbekend. Mensen met een van nature al lage bloeddruk informeren zich best gezien bietensap bloeddrukverlagend werkt. In een aantal gevallen worden maag- en darmklachten gemeld, maar dat is bij langdurige inname van hoge hoeveelheden. Dat geldt wel voor meerdere zaken die we in te grote hoeveelheden in ons lichaam proppen. Bij onzekerheden ga je best uit van het voorzorgsprincipe.

Sommigen die het rode elixir innemen, schrikken zich een hoedje wanneer ze na hun kleine of grote boodschap in de pot kijken. Je ontlasting kan bij inname van geconcentreerd bietensap namelijk roze kleuren. Geen paniek, je hoeft niet naar je smartphone te spurten om de hulpdiensten op te trommelen!

 

Eindoordeel

Door rode bietensap als recreatief sporter correct te gebruiken heeft het zeker een positief effect op je sportprestaties. Met mate en uitproberen is de boodschap.

Schrikt de smaak je nog af? Tegenwoordig zijn er genoeg merken die inzetten op geconcentreerde shotjes die net zoveel nitraat bevatten als een halve liter gewoon bietensap. Even wegslikken dus. De nasmaak kan misschien wel zoet zijn wanneer je hierdoor één van je PR’s aanscherpt!

 

Tim
Estima Coaching

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.